Нещо старо, нещо ново, нещо назаем…

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем…

В почти всеки англоезичен филм, в който има сватба сте виждали как булката в деня на сватбата си има нещо ново, нещо старо, нещо назаем и нещо синьо. Макар това да е англо- саксонска традиция, тя навлиза и в нашето битие и нашите традиции.

От къде произлиза тази традиция?

Поверието, стоящо в основата на традицията, се основава на старо английско стихотворение, което гласи:

Нещо старо, нещо ново

Нещичко назаем и  нещо синьо

И едно сребърниче в обувката

Всеки един от тези елементи има своя символика, на късмет и щастлив брак, според поверието, булката ще има само ако в деня на сватбата си носи всички елементи върху себе си.

Какво е значението на „нещо ново, нещо старо, нещо назаем”?

Нещо старо булката трябва да носи върху себе си в сватбения ден за да се покаже връзката със семейството и с неговите традиции. Тъй като тя вече започва нов живот, в ново семейство, това е нейният начин да остане свързана с родителите, братята, сестрите си.

Нещо ново присъства като символ на новото начало, което младоженците поставят- ново семейство, нов живот.

Нещо назаем символизира любовта, привързаността и възхищението от човека, от когото е взет назаем предметът. Обикновено този човек е щастливо задомен роднина или приятел. Вярва се, че семейното щастие и благополучието в брака ще се предадат от собственика на предмета на булката.

Нещо синьо е знак за вярността и предаността на младоженците един към друг.

Какви предмети са се използвали в миналото?

Нещо старо- най- често предпочитаният стар предмет в миналото е била булчинската рокля. Тя се е предавала от поколение на поколение, от майка на дъщеря и така буквално векове наред булки от една фамилия са се омъжвали с една и съща рокля. Други популярни предмети са били огърлици и обеци.

Нещо ново- булчинските чорапи, бельото, кърпичка от коприна с извезани краища и новите инициали на бъдещата госпожа са все предмети, които са бивали подарявани на булката за да се изпълни поверието.

Нещо назаем- жартиерът е бил сред най- отдаваните назаем предмети. Не рядко се е съчетавал и с „нещо синьо”, като е била завързвана синя панделка за него. Воалът също е бил сред заеманите сватбени аксесоари.

Нещо синьо обикновено се е символизирало от панделка, синьо мънисто закачено по булчинската рокля, синьо цвете втъкано в косите на булката или булчински букет от нежни малки сини цветчета.

Как да се пренесе тази традиция в съвремието?

Пренасянето на изконечната традиция в съвремието не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Нещо ново е самата булчинска рокля. Нещо старо могат да са фуркетите използвани за оформяне на прическата или парче дантела от бабината булчинска рокля, използвано като декорация за коса. Като нещо назаем могат да се използват бижута, а за нещо синьо е достатъчно в полите на булчинската рокля да се сложи синя панделка пришита на сватбения жартиер.

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение