Бутониерата

Бутониерата

Рядко един мъж може да бъде видят с цветя по себе си, освен ако не носи букет за някоя дама. Изключение прави задължителната бутониера, която младоженецът носи в сватбения си ден. Но бутониерата не е просто онзи задължителен сватбен аксесоар на младоженеца или просто едно цвете, което се закарфичва поради незнайни причини.

Символика

Бутониерата всъщност е символ на мъжество. Точно така! Това нежно цвете, оформено майсторски и поставено на мъжкия ревер е символ на мъжество. В миналото войниците, връщайки се от бойните полета, са били закичвани с цветя. С цветя са се дарявали и победителите по спортни състезания. Цветята са били неизменно използвани за награждаване на заслужили, смели и силни мъже.

Правила за носене на бутониера

Както при всички аксесоари, така и при бутониерите има правила за използване. Бутониерата се поставя на левия ревер на мъжкото сако или на левия джоб на ризата. Трябва да бъде дискретно, но и същевременно стабилно закарфичена. Стабилността и трябва да се запази по време на цялото тържество

Избор на бутониера

При избора на сватбена бутоенира, трябва да се съобразят три фактора. Първият е сватбената концепция и цветовото решение на тържеството, вторият е булченският букет, а третият са пропорциите на младоженеца, ревера и самият цвят избран за бутониера.

По правило бутониерата трябва да е елемент от сватбения букет и да е един средно голям цвят като роза например или малко букетче от миниатюрни цветове като незабравки например. Също така, трябва да бъде в цвят различен от облеклото на младоженеца, за да може да се откроява.

Оформяне на бутониерата

Не е задължително бутониерата да бъде украсена с финтифлюшки, тюл, панделки и други декорации. Дори в семпъл изчистен вид, тя е достатъчна за да бъде забелязана. Ако все пак младоженците предпочитат тя да бъде декорирана, декорацията трябва да не се набива на очи и да не засенчва самия цвят. Най- добрият вариант за достигане на елегантност е да се използва декорация от някой ненатрапчив елемент от сватбената декорация, тази на булчинската рокля или сватбения букет.

Бутониери и за…………

Честта да носят бутониери имат младоженецът, кумът, братята на булката и младоженеца ако имат такива и техните бащи. Най- ярка и набиваща се на очи трябва да бъде бутониерата на младоженеца, а бутониерите на останалите мъже трябва да са по- семпли, макар и в синхрон с младоженската бутониера.

Бутониерата е от онези аксесоари, които придават последен щрих и завършеност. Достатъчно е да бъде деликатна и избрана с вкус.

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение