DJ или жива музика?

DJ или жива музика?

Всяка булка и всеки младоженец биха искали на тяхното сватбено тържество да се получи „голям купон”. В опита си да постигнат това, младоженците попадат пред дилемата дали да изберат DJ или да се спрат на жива музика. Изборът често изглежда прекалено труден, като че изцяло зависещ от бюджета на сватбата. Но това не е далеч единственият фактор според, който може да се направи подходящият и правилен избор на музикално оформление за дадена сватба.

DJ

DJ-ят е все по- често предпочитан вариант от младоженците. Причините за това не са една или две. Изборът на дисководещ позволява избор от голям архив от песни, които да бъдат включени в програмата на сватбата, от най- модерните и известни песни до ретро и трудно откриващи се парчета. Същевременно, в оригинал могат да бъдат чути изпълнения, които имат емоционална стойност за младоженците, техните кумуве, родители. Не е ли прекрасно за първи сватбен танц да звучи гласа на изпълнител, на чийто концерт са се запознали младоженците? Или пък песен, на която младоженецът е направил предложението? А защо не тържеството да започне с песен, която в някой от родовете е традиционна? Освен всичко, работата на DJ-я не изисква спиране на музиката за почивка. Тази така неприятна пауза, която трябва да се прави при живите изпълнения, не рядко се случва точно в разгара на купона и внася една напрегната пауза, да не говорим, че дори може да понижи градуса на настроението. Ролята на дисководещият все пак не се ограничава само до натискане на копчета и избор на песни. Той може и успешно да влезе в ролята на водещ на цялото тържество, на част от ритуалите или да се включи в частта с игрите за гостите, с които да загрее присъстващите за предстоящия купон.

Живата музика

Макар, когато бъде чуто понятието „жива музика” то да се свързва с оркестър, който свири диви, бурни ориенталски ритми, това клише отдавна не е валидно. В съвременните сватби живата музика може да се изпълнява от оркестър или народен, поп или поп- фолк изпълнител . Ограниченията при живото изпълнение отпадат, защото в зависимост от ритъма на цялото тържество, оркестърът или изпълнителят могат да променят ритъма и репертоара, да се нагодят максимално към ситуацията и настроението на присъстващите. Ако изборът е спрян на добър изпълнител или оркестър, то музикалното оформление може перфектно да допълни цялата сватбена концепция и дори да я развие или подчертае. Живата музика не е задължително да е скъпо удоволствие. С помощта на сватбения агент може да бъде направен добър избор на изгодна цена.

За какво да внимаваме?

При избора между DJ и жива музика трябва да се внимава за две основни неща, които могат да объркат цялата сватба и да я съсипят. На първо място, трябва добре да се прецени дали дисководещият и оркестъра/изпълнителя имат богат репертоар и дали не работят с един определен стил, който не променят, и който не съвпада с идеите на младоженците и концепцията на сватбата. На второ място, е добре да проучите изказа, маниерите и поведението на дисководещия и солиста на оркестъра или изпълнителя. Никой не би желал на сватбеното му тържество да звучат неподходящи вицове за запълване на дупки между изпълненията, диалектен изказ или от микрофона да се разнася дразнещото „ъъъъъ”.

Вместо дълго и безславно младоженците да се чудят дали-или, е достатъчно да претеглят положителните страни на DJ-я и на живата музика, както и своите предпочитания, да предвидят бюджета и цялостната сватбена концепция и със сигурност правилният избор ще бъде направен от раз.

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение