Сватбеното меню: алкохолът

Сватбеното меню: алкохолът

Първият основен компонент на сватбеното меню е храната, а вторият- алкохолът и напитките. Изборът на вид, количество и начин на сервиране на алкохола е труден и обикновено отнема почти толкова време, колкото и изборът на менюто. Ето няколко насоки които биха дали правилната посока при избора на алкохол:

Избор на количеството алкохол

Количеството алкохол много зависи от сезона и броя на гостите. По отношение на количеството, приемливото е 100 гр. твърд алкохол на гост, под това количество алкохолът може да е недостатъчен, а над това количество- да доведе до много бързо вдигане на градуса на настроението на гостите, които в някои случаи може да е пагубно за самото тържество.

Видът на алкохола

Видът на избрания алкохол зависи от бюджета и избраното меню от младоженците,от техните предпочитания и тези на гостите им и най- вече от сезона на провеждане на сватбата. Зимата е сезонът на червеното вино и по- тежките видове алкохол. През лятото се предпочитат повече бялото вино за основното ястие и всеки по- лек алкохол за преди или след него.

Сервиране на алкохола

За сервиране на алкохол на сватба има четири опции. Първата опция е алкохолът да бъде предварително сервиран по чашите на гостите, недостатъка е че това означава еднакъв вид алкохол на всички гости в началото. Вторият вариант е бутилките с алкохол да бъдат поставени по масите, което дава на гостите опция сами да избират вида и количеството алкохол, което желаят,недостатъка е че по масите в случая се получават групи от бутилки което е доста неестетична гледка. Следващата опция е, ако сватбата се провежда в ресторант, да се използва бара на ресторанта и барман да изпълнява желанията на гостите, тук недостатъка е че се образуват опашки от хора които изчакват да им налеят питие. Последният и най- предпочитан в последно време вариант е сервитьори елегантно да преминат по масите и да предлагат да налеят от предвиденият алкохол от специално обособените мокри барове.


Специалният алкохол
Домашно приготвеният алкохол е приемлив, стига той да бъде поднесен по подобаващ начин. Не може на сватбено тържество да се поднася алкохол в пластмасови бутилки и различни по вид стъклени бутилки. Ако например бутилките бъдат еднакви за вид алкохол, декорирани по подходящ начин или с индивидуализирани етикети с имената на младоженците, наливният алкохол може спокойно да бъде поднесен на гостите.

Алкохолът трябва да бъде поднесен с подходяща температура за вида си и за сезона на сватбата. Гореща бира през лятото, студено червено вино през зимата, това са недопустими грешки, с които може само да се развали удоволствието на гостите от храната и питиетата.

И още нещо

Не е задължително алкохолът да е от най- скъпата марка, но не е приемливо и да е евтин. При алкохола важи правилото- евтиното е некачествено.

Сватба без алкохол не може, на него трябва да му се обърне специално внимание и да бъде подбран с вкус.
Наздраве!

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение