Сватбените ритуали- забава или тежест

Сватбените ритуали- забава или тежест

„Страна като на длан”, която има стотици ритуали в четирите й краища. България е може би една от най- богатите на сватбени традиции страни в света. С течение на вековете обаче, много от традициите се променят, други се нагласят спрямо новите тенденции, трети се забравят изобщо. До каква степен сватбените традиции трябва да се спазват? Те забава или тежест са? Трябва ли да се изпълняват изобщо, или да се пропуснат или пък да се изпълнят, но в нов модернизиран стил?

Разбира се, част от сватбените традиции са не просто остарели с оглед на динамичния ни свят, но са и един вид морално остарели. Днес тези ритуали биха били неприемливи и дори несъвместими с вижданията и представите на обществото. Преди векове например, е имало традиция свързана с булката и нейната непорочност.  Друга позабравена традиция   „премитане на булката” тези ритуали са останали далеч в миналото и за тях си спомнят само бабите ни.

От една страна сватбените ритуали са забава. Те са част от цялото шоу на сватбеното тържество, начин гостите и роднините да се включат по един или друг начин и да изживеят максимално духа на сватбата. Някои ритуали дори са толкова специфични за някой регион или фамилия, че казват много на младоженеца и булката и разказват фамилната им история. Дори може да се приеме, че ритуалите са начин за създаване на една приемственост между поколенията- свекървата приема у дома снаха си така, както тя самата преди десетилетия е била приета в дома на своя съпруг, а младоженецът бива приветстван от тъст си така, както тъстът преди години е бил посрещнат от своите тъст и тъща.

От друга страна обаче, ритуалите могат да бъдат и ненужна тежест, ако се прекали с броя им на сватбеното тържество.  Ритуал след ритуал след ритуал и така мечтаният от младоженците ден не преминава в едно лежерно забавление, а в един план- график за всички ритуали и традиции. Много младоженци вече предпочитат да ги избягват, да модернизират сватбеното си тържество и да го превърнат в едно изчистено от ритуали забавление за отпразнуване на тяхната любов. Някои просто приемат ритуалите като задължение, което не се вписва в тяхното виждане сватбено тържество.

Всяка двойка има право на избор дали да изпълни  различни ритуали и традиции по време на сватбеното си тържество или не. Както и трябва да прецени кои и колко ритуали да се спазят.

Но една е истината, че втори шанс за да преживеят тези изконечни ритуали и традиции може и да нямат и може да съжаляват, че са се отказали от тях. А що се отнася до отнемането на ценно време за забавления, нека не забравят младоженците, че могат да се изпълнят всички желани от тях ритуали, а след това купонът може да продължи и до зори и да се трансформира в «три дни яли, пили и се веселили»

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение