Църковен православен ритуал

Църковен православен ритуал

Векове наред встъпването в брак не е зависело от подписи и церемонии, а единствената форма на вричане във вечна вярност и встъпване в свещен брачен съюз е ставало пред  Бог. Днес, така нареченият църковен брак все още има своето тайнство, но вече е част от цялата сватбена церемония.

За да се извърши църковен ритуал не е достатъчно желанието на младоженците.

Изисквания към църковния православен ритуал.

Има някои изисквания, които са задължителни и не подлежат на изменения по желание на младоженците или техните гости. Едно от тези изисквания е и булката и младоженеца да са православни християни. Не се допуска извършване на църковен брак, ако един от тях е от друга вяра. Наравно с това и двамата следва да са кръстени, както и техните кумуве. Именно за това нерядко се случва църковният брачен ритуал да не може да се проведе, защото кумувете изповядват друга вяра или не са кръстени.

Красота и символика

Красотата на църковният брак е различна от всичко друго, което се прави като ритуал или традиция по време на сватбеното тържество. Той се основава изцяло на упованието на Господ и вярата в него. А всеки от елементите на църковния брак има своя символика:

-полагането на венци върху главите на младоженците- венците символизират висотата и благодатта на свещеното тайнство на църковния брак

-отпиване на вино от обща чаша- символизира единството, в което встъпват младоженците, както и това, че от там насетне младоженците трябва да делят всичко- добро и зло, да бъдат заедно в радост и тъга.

-разменяне на пръстени- брачните халки нямат начало и край. Точно така не трябва да имат край чувствата на младоженците. Изискването е дори халките да бъдат с гладка повърхност, за да е гладък брачния живот

-свещите, които младоженците държат, не са просто аксесоар. Те символизират светлината на тайнството, която да ги напътства в бъдеще.

Църковният брак е сред ритуалите, които не се забравят. Този ритуал пренася сватбеното тържество на едно друго, духовно ниво. И не на последно място тайнството му свързва младоженците много по-силно, отколкото може да го направи един подпис.

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение