Сватбен етикет: подаръците

Сватбен етикет: подаръците

Всеки път, когато получим покана за сватба, първият въпрос, който си задаваме е : ”Какъв подарък да купя и колко пари да похарча за него?”. Отговорът на този въпрос обикновено зависи от това колко са ни близки младоженците, какъв е финансовият и социалният им статус и от самата сватба. Но решението далеч не може да се вземе така лесно, тъй като и при сватбените подаръци има етикет и правила, които трябва да бъдат следвани.

Сватбените подаръци не са просто отбиване на номер или някакъв вид показност на финансовите възможности на гостите. Сватбените подаръци в своето същество са един вид подкрепа на младоженците, начин гостите да бъдат съпричастни към новото начало, новия живот, а понякога и новия дом на младото семейство. Именно за това сватбеният подарък следва да се избере внимателно като бъдат спазени всички правила на етикета.

Каква сума да бъде похарчена?

Подарък или пари?

Много гости смятат, че могат да купят голям подарък за малка сума и да се представят в добра светлина, вместо да подарят на младоженците плик с тази малка сума и да се покажат в лоша светлина. Всъщност за младоженците дори и малките суми биха били полезни, докато подаръците биха заемали само място в дома им. Още повече, че има вероятност подаръкът да не е по вкуса на младоженците и той никога да не влезе в употреба. Освен това, голяма част от младоженците покриват разходите по сватбата с парите събрани на тържеството.

Как да бъде избран и поднесен подарък?

Най- подходящият начин да се избере е подарък е просто да се попитат младоженците какви са техните желания и предпочитания или да се следва изготвен от тях списък с подаръци. Дори да не познавате добре младоженеца и булката, стига да познавате някой от другите гости, винаги може да съберете информация и да предвидите какъв подарък би бил подходящ за тях.

Как да бъде даден плик с пари?

По последна тенденция, пликовете с пари и картички се събират в специални кути. Парите не е задължително да са в шармантни, богато украсени и скъпо струващи специални сватбени пликове. Дори и един бял плик върши добра работа. Стига в него да има визитка или картичка с името на госта, който дава този плик.

Къде и как се дават подаръците?

Вариантите за даване на подаръците и пликовете с пари са няколко. При влизане в ресторанта или залата гостът трябва да се огледа за наличие на специална маса за подаръци. Тя обикновено е до входа и е богато украсена, означена по определен начин. Това е първият вариант. Другият вариант е по време на наздравицата, с младоженците да бъдат и шаферите, които да събират подаръците и пликовете.

Как и какви цветя да изберем?

Сватбата е един от малкото поводи, по които жената получава толкова много цветя. Това е нейният ден и на следващата сутрин тя обикновено се събужда от аромата на красивите букети подарени от гостите. Те радват очите и събуждат спомените и седмици наред след тържеството. За това букетът не е сред нещата, от които можете да направите икономия. Не е задължителен да е огромен и много скъп, но цветята за него трябва да са подбрани така, че да са свежи, красиви, аранжирани подходящо и най- важното – да издържат дълго време.

Кога се подаряват букети?

Букетите обикновено се подаряват след гражданския ритуал или когато подарявате подаръка, по време на наздравицата.

Да се подарява подарък на сватба далеч не е лесно, но и не е атомна физика. Достатъчно е да се прояви малко здрав разум, да се покаже стил и чуство за отговорност към сватбата, младоженците и подаръка.

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение