Етикет при сватбените покани

Етикет при сватбените покани

Сватбената покана е първото, което гостите виждат и първият им допир до сватбата и сватбената концепция. За това тя е този важен детайл, върху който стъпват впечатленията на гостите от цялото тържество. Тя трябва да бъде оформена така, че гостите да тръпнат в очакване на тържеството, да се почувстват оценени и специални. А за да се случи всичко това, трябва да се спазва етикетът при изготвянето на сватбените покани.

Адресиране на поканите

За адресирането има правила, с които няма как да се сбърка или да се допусне гаф, а те са:

-семействата да се канят като пред малките имена или фамилното име бъде изписано „семейство”, което може и да се съкрати по съответния начин

-не трябва да се забравят титлите на поканените. Доктори, доценти, професори и прочие са заслужили своите титли, имената им в обществото вървят с тях и е редно титлите да бъдат отбелязани.

-за двойки, които живеят на семейни начала или  имената на двамата могат да се отбележат като първо се изписва името на нежната половинка. В случай, че е необходимо малкото име и фамилията да бъдат изписани и на двамата или става дума за семейство, в което съпругът и съпругата носят различни фамилии, те се изписват на отделни редове.

Отбелязване на родителите на младоженците

В случаите, когато  родителите на булката или младоженеца са разведени и са създали нови семейства. Съответно всички тези двойки родители трябва да бъдат отбелязани по съответният начин върху поканите. Правилният начин в такъв случай е да бъде изписано „Родителите на (името на булката) и родителите на  (името на младоженеца)”.

Покана за деца

Има младоженци, които не желаят на сватбеното им тържество да присъстват деца. В този случай върху плика или самата покана могат да бъдат изписани само имената на родителите, например „Семейство Иван и Дияна Митеви”. Това би следвало да е достатъчно за да даде на поканените гости да разберат, че те са поканени като семейство, но без децата си. Друга опция е да бъде изписано името на семейството и в скоби броят на поканените, т.е. „Сем.Митеви (2бр./2 души). Ако децата пък са желани гости, техните имена трябва да присъстват в поканата.

Срок на изпращане на поканите

Прието е сватбените покани да се изпраща минимум два месец преди тържеството. Трябва внимателно да се предвиди дали сватбата ще е покрай големи национални празници и дали поканените гости са отблизо или отдалеч.  В зависимост от тези два фактора, поканата може да се изпрати и няколко месеца предварително.

Задължителни пояснения

Всяка покана, без значение как е оформена тя в текстово отношение, трябва да съдържа следните няколко задължителни пояснения:

  • Име на булката
  • Име на младоженеца
  • Дата на провеждане на тържеството
  • Място на провеждане на ритуалите и тържеството
  • Час на провеждане на ритуалите и тържеството

Като опция могат да се добавят имената на родителите на младоженците, имената на кумувете,  изискване на потвърждение за присъствие на тържеството минимум три седмици преди сватбеното тържество.

Малко са правилата отнасящи се до етиката при сватбените покани, но те могат да допринесат много. Една добре оформена покана, с един стилен общ вид, би била прекрасна визитка за цялото сватбено тържество.

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение