PROFILE STUDIO за сватбената фотография в детайли със снимки – I част

PROFILE STUDIO за сватбената фотография в детайли със снимки – I част

Сватбената фотография може да се разглежда многостранно. В нея са преплетени много от жанровете в които фотографията работи.А именно: мода, интериор, портрет, детайл, репортаж . А като се вземе и под внимание подготовката за самото събитие, спокойно можем да кажем , че има и голяма част от сценографията. Това е може би единствения жанр в който, моделите и всички участници работят в посока на създаване на една прекрасна сцена с всички детайли и най вече с любов на която могат да завидят много световноизвестни сценографи и сценаристи. Колкото и тривиално да звучи думата сватба, зад нея се крият много индивидуалност, трепети и мечти на обикновените  хора, които в крайна сметка се превръщат в изкуство, стига фотографа, попаднал на тази снимачна площадка да успее да извлече есенцията от събитието и да улови желанията и виждането на преките участници. Всеки обикновен човек,на който се наложи да се жени, работещ в сфери далечни от изкуството се превръща в сценограф на това събитие защото то е много лично и всеки иска да подчертае своята индивидуалност в избора на цвят и тема на сватбата.Именно тази непрофесионална индивидуалност в сценографията на събитието дава есенцията на всяка сватба. Естествено в последно време в България работят много сватбени агенции, които съветват и помагат на младоженците да реализират замисленото, но личния принос може да се забележи. Вариантите за тема на сватбата са безбройни, морска сватба, сватба в японски стил, сватба на открито, тема злато, вода, камък и т.н. Единствено въображението може да постави граници на темата на сватбата. Спирам се не случайно на стиловете сватби  въпреки , че това няма пряко отношение към сватбената фотография, но както ще забележим когато започнем да снимаме, точно тези стилове предоставят на фотографа всеки път различна обстановка и различна снимачна площадка за създаването на семейните спомени. Фотографът , като част от всичко това, трябва да може да реагира адекватно на ситуацията и да предаде подобаващо всичко, което се случва в този ден.

Задачата никак не е лесна и в последствие ще разберем с какво се сблъсква в работата си сватбения фотограф за да може продукта, който създава да има сантиментална и художествена стойност.

Подготовка на булката

Особено силни моменти могат да се наблюдават в моментите, когато приятелки и роднини помагат на булката в подготовката и обличането на роклята. Тогава емоциите са споделени и излизат на преден план. Много е важно булката да има доверие на фотографа, който е наела и да не мисли, как изглежда през обектива, защото това, което хората си представят и това, което фотографа вижда обикновено са две  коренно различни неща.

В този начален момент, когато сватбеният ден е настъпил трепетите около събитието, както и емоциите са много силни. Те дават добра среда за създаване на много художествени кадри, както и поставят началото на целия разказ, който

ще се получи след това в снимки. Това е първият момент в който се сътворяват мечтите на булката като грим, прическа , обличане на роклята до дребните детайли, като поставяне на бижута и парфюм. Всички тези моменти, заснети по подходящ начин могат след време да върнат емоцията на разглеждащия  и дори снимките да са черно-бели да пресъздадат спомените цветни. Черно-бялата снимка по някога предава доста повече емоция от цветната, защото освобождава мозъка от цветовете на действителността и позволява на въображението да достигне до истинската емоция, живяла в момента на създаване на кадъра.

Подготовка на младоженеца

Младоженеца сякаш остана малко в страни от разказа , но  той е равноправен участник в това събитие и е време да се спрем и на неговата роля.

Обикновено снимките започват при булката , но ако искаме да предадем разказа за сватбата не едностранно , бихме могли да включим снимки и от неговите приготовления. Обикновено там нещата стават доста по-бързо и без излишни емоции, но въпреки това можем да надникнем и от тази гледна точка, когато това ни е възможно, Обикновено за да имаме такива кадри понякога се налага да бъде нает втори фотограф, който да заснеме приготовленията на младоженеца. Или те могат да се реализират , когато двамата се подготвят на близки места един от друг и това да бъде заснето от основния фотограф на сватбата.

Посрещане на младоженеца.

Посрещането на младоженеца в дома на булката е следващото събитие , наситено с емоции и интересни моменти. При различните народности, този обичай изглежда по различен начин, а при някой дори отсъства. В България е стара традиция, която се нарича „купуване на булката“. Обикновено рода на булката не пуска младоженеца в дома преди той да плати определена цена. С навлизане на западните обичаи, този ритуал е загубил силата си и в последно време се наблюдава все по-рядко, особено при смесените бракове. Започва да се набляга все повече на емоцията при срещата на двамата. В стари времена булката и младоженеца не са се виждали преди сватбата и това е момент, който пресъздава повторното влюбване между двамата за това е добре да се търсят емоциите и на двамата. В този момент двата рода се събират и се радват заедно на новата двойка. Обикновено там пристигат и доста възрастни представители и на двата рода, които не са свикнали да крият емоциите си и това дава добър повод за снимки.

Ритуална зала

Ритуалната зала е мястото, където пред погледа на двата рода и приятели , младоженците се вричат във вярност един към друг. Това е мястото където те заявяват желанието си да бъдат заедно пред света и държавата. Основните моменти на които се набляга са подписите на младоженците и свидетелите пред длъжностното лице. Шампанско под лек съпровод на Менделсон. Реч и пожелание от страна на длъжностното лице.Следват и поздравленията на гостите към младоженците. Обикновено ритуала трае не повече от 20 минути.

Ритуалните зали са с различен интериор и различна осветеност и не са толкова украсени  и тържествени колкото им се иска на някой младоженци за това  в последно време много от тях прибягват до изнесен ритуал.

Обикновено основните действащи лица са подредени в една редица пред длъжностното лице в следния ред: кум,булка, младоженец, кума.Зад тях от двете страни на залата са подредени представителите на двата рода.

Изнесен ритуал

При изнесения ритуал въображението на двойката , както и на агенцията, която помага по време на тържеството, може да се развихри и да създаде прекрасна среда за младото семейство, където под открито небе или в уютния ресторант , пред погледа на всички, те да кажат своето „ДА“

Църковен брак

Църковния брак приемане на Бога в живота на новото семейство . Засвидетелстване на любовта и поставяне на едно ново, духовно начало.Има или няма бог, оставям за друг тип разговори, но в снимките има още нещо. Осветлението е меко и топло и има Рембрандо излъчване.  Тук атмосферата е достатъчно благоприятна за да не я отминем с лека ръка. Освен стандартното отразяване на ритуалите, в храмовете могат да се търсят интересни гледни точки и да се използват много художествени похвати за повишаване на художествената стойност на кадрите. Отсъствието на светкавица при тези снимки би могло да приближи фотографа максимално до естественото състояние на сцената и да се възползва от редките светлинни условия, които се проявяват понякога.

Фотосесия

Фотосесията е момент в сватбения ден в който младоженците могат да останат сами за известно време и да се отдадат на художествени снимки. Обикновено фотосесията се прави във време , съобразено с програмата на сватбения ден в зависимост от маршрута: църква, ритуална зала, ресторант. Този тип снимки обикновено продължават около час , тъй като програмата в деня на сватбата е доста наситена. Фотосесията може да протече по различен начин. Тя може да премине изцяло в позиране а може да премине и като една разходка по време на която двойката да покаже някаква емоция един към друг. Фотографите на „Профайл Студио“ предпочитат смесен тип заснемане на фотосесията  в която присъстват , както позиране, така и разходка в определена среда. Градската среда, която обикновено приютява сватбените фотосесии се характеризира с доста различни визии. Тя може да премине в парк, където усещането на фона ще добавя природни нотки във фотосесията. Може да бъде в архитектурен стил, където се търсят строги линии и композиции съобразени със сградите използвани , като част от композициите.

Може да бъде в така наречения стриит стил , където се набляга на човешкия фактор променил околната градска среда, като във сесията могат да влязат облепени с плакати фасади, графити, градски транспорт, кръстовища. Каквато и среда да бъде избрана , добре е тя да импонира на нагласата на младото семейство и те да се чувстват уютно в нея. Главното нещо е да се уловят интересни мигове между двамата. Метеорологичните условия, също могат да променят визуалното настроение на фотосесията. Ако вали дъжд сесията може да изглежда минорно романтична. Ако тъкмо е валяло и е изгряло слънце след това, могат да се използват отраженията в локвите за една по-различна гледна точка. Примерите са страшно много , както и възможностите , но двете условия, които трябва да са на лице за една добра фотосесия са: Младоженците да имат желание за снимки и фотографа да има въображение и опит както и смелост за експерименти със светлината и композицията. Във фотосесията могат да се включат кумовете, шаферите и шаферките, ако са облечени в еднакви рокли и костюми. Това допринася за една по-изчистена цветна композиция, която подобрява крайния резултат. В сватбената фотосесия може да вземе участие и сватбеният автомобил. Особено, ако се използват ретро автомобили , каляски и всякакви други интересни возила.

Автор: Камен Ехранов / PROFILE STUDIO/

За автора

Кокет

Сватбена агенция "Кокет" се специализира в организацията на сватби от бутиков тип. Нашият екип работи за клиенти, които ценят креативността, оригиналните идеи и желаят тяхната сватба да бъде единствена по рода си.

0

 

Няма коментари

Какво е вашето мнение